Interview met Thomas van Lierop, winnaar Veiligheid op Pole Position

Thomas vindt het een grote eer dat hij als winnaar uit de bus is gekomen van de actie ‘Veiligheid op Pole Position’ van het Sociaal Fonds BIKUDAK: “Ja, geweldig. Niet alleen voor mij. Ook voor JR Isolatie & Dakbedekkingen. Ik werk nog maar kort in  de branche. En nu al deze eer. Het kwam als een grote verrassing. We beraden ons nu op de vervolgstappen. De geldprijs is een welkome impuls voor de doorontwikkeling van de dakrandbeveiliging.”

Uit handen van voormalig F1-coureur Jan Lammers ontving Thomas een symbolische cheque van 15.000 euro. Dit gebeurde onlangs tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Fletcher Hotel-Restaurant De Klepperman in Hoevelaken in aanwezigheid van alle genomineerden en genodigden. Het bedrag moet worden besteed om te bekijken, bijvoorbeeld via een haalbaarheidsonderzoek, of het idee van Thomas aan alle veiligheidseisen voldoet en branchebreed kan worden ingevoerd.

Thomas heeft technische bedrijfskunde gestudeerd. Een link met innovatie is snel gelegd: “Het is een soort designopleiding. In de opleiding lag de focus op het verbeteren van processen. Onderzoeken waar het efficiënter, beter, sneller of veiliger kan. Ik heb hiermee de afgelopen jaren ervaring opgedaan. Die lijn kan ik bij JR Isolatie & Dakbedekkingen doortrekken. Vooral richting veiligheid op het dak.”

‘Daar had ik wel oren naar’

Het is geen toeval dat Thomas bij het Gemertse dakbedekkingsbedrijf in dienst kwam. “Het bedrijf zit in de familie. Vorig jaar is mij gevraagd of ik er iets voor kon betekenen. Daar had ik wel oren naar. We hebben toen gekeken in hoeverre mijn opleiding hierop aansluit. Het was snel duidelijk dat het bedrijfskundig aspect en het verbeteren van processen een rol zouden spelen. Het gaat overigens niet alleen om veiligheid. Ook om andere bedrijfsprocessen. Het verlagen van kosten, bijvoorbeeld, of het efficiënter inpakken van onze materialen.  Daarnaast doe ik een deel van de calculatie. Ik kom dus met de praktijk in aanraking. Zie allerlei projecten. Zo ben ik ook op het idee van de multifunctionele dakrand gekomen.”

Vatbaar voor verbetering

Thomas concludeerde al snel dat de dakrandbeveiliging vatbaar is voor verbetering. Collectieve dakrandbeveiliging heeft als nadeel dat de staanders en liggers met contragewichten op het dakoppervlak rusten. De liggers vormen voor dakdekkers een obstakel. Je kunt erover struikelen. Een ander nadeel is dat de liggers met contragewicht op het werkgebied liggen. Thomas kwam op het idee om de dakrandbeveiliging juist aan de dakrand te monteren. Hiervoor bedacht hij één systeem dat met behulp van multiblokken op vier verschillende manieren kan worden bevestigd. Vandaar de naam Multifunctionele Dakrandbeveiliging. De staanders worden in de multiblokken geklikt. De hoeken worden verstevigd met speciale hoekstukken.

 

Kortom: geen obstakels meer op het dak. Dat komt de veiligheid ten goede. Met deze dakrandbeveiliging wordt volgens Thomas voldaan aan de veiligheidsregel dat eerst de mogelijkheid van collectieve beveiliging wordt verkend en benut voordat, eventueel, persoonlijke beschermingsmiddelen mogen worden ingezet. Thomas: “Ik heb diverse systemen bekeken. Ik vroeg me direct af of een een systeem met contragewichten op het dak wel zo handig is voor een dakdekker. Zeker als op het volledige dakvlak moet worden gewerkt. Ik ben gaan kijken naar een veiliger en efficiënter oplossing.

Dat geldt ook voor het monteren en demonteren van de dakrandbeveiliging. Dan maken we gebruik van ankerpunten die al op het dak aanwezig zijn of we nemen zelf voorzieningen mee.”

Verder optimaliseren

Hoe nu verder? Thomas: “We gaan het systeem verder optimaliseren. Als het ontwerp straks definitief is, moet het uiteraard nog gekeurd worde. Dan wordt gekeken of het systeem aan alle wet- en regelgeving voldoet. Het zou mooi zijn als de Multifunctionele Dakrandbeveiliging straks branchebreed wordt toegepast.”

Thomas eindigde niet alleen als eerste in de categorie Beste Idee. Hij werd ook uitgeroepen tot overall winnaar van de eerste editie van Veiligheid op Pole Position. Runner-up in de categorie het Beste Idee werd Ed van Maarschalkerwaard van J. de Kluyver Dakbedekking Rhoon met de Trimmentrekker, een vernuftig hulpmiddel om daktrimmen te demonteren, waarbij geen naar buiten toe gerichte inspanning hoeft te worden verricht. Hiermee wordt het risico beperkt dat er materialen van het dak vallen. De categorie het Beste Praktijkvoorbeeld werd gewonnen door John Gooren van Verkoelen Dakspecialisten Weert met zijn inzending, de Fire Safety mobiele brandkar. Deze kar is voorzien van onder meer twee poederblussers, twee branddekens en een hijsoog. Snelle toegang tot blusmiddelen op het dak is hiermee gegarandeerd. Esther de Bruijn van Kunststof Dak Nederland (KDN) won in de categorie Beste Veiligheidsman of -Vrouw. Fabiana Giammancheri won de prijs voor Jong Talent met de Werk Veilig-app.

 

SF BIKUDAK